luni, 13 octombrie 2008

Stare de briza...

Buna dimineata soare, ce mai faceti? Cum va simititi dupa ce v-a cantat Cocosul Galic in batatura,dar seara, pe la orele 22.00 ( ce vrei, in Vest, canta diferit fata de noi).
V-ati prins, despre fotbal vreau sa vorbesc. NU neaparat de faptul ca am facut un egal cu Franta (mediocra, as putea spune in 90% din timp) sau de faptul ca micutul Florentin Petre a dat un gol misto, si eu il simpatizez, imi pare asa un BebeStrumf ori poate ca Ardealul RULLZ prin Muresan, care a aratat cum trebuie jucat fotbalul... Nu, nu despre asta, pentru asa ceva, va invit sa intrati aici, e mai bun povestitorul decat mine, si asta se si pricepe.
Vreu sa vorbim un pic despre valoarea fotbalului, valoare economica. Parerea este unanima, din cate am inteles eu din diverse interviuri si pareri mai mult sau mai putin oficiale: exista multi bani in fotbal, si este o adevarat industrie.
Bine, pana aici, nimic nou, toti stim ca fotbalul vinde, dar intrebarea mea este cum va fi afectata aceasta industrie de criza financiara in lume (ce vreti, am o obsesie: banii)!!!
Auzisem mai demult cum ca majoritatea cluburilor mari sunt create pe datorie. Bineinteles, in afara celui al lui Abramovici, care are de unde sa sustina cheltuielile clubului. (cica ar fi pierdut 14 mld de eur de cand a inceput criza, ce sa ii faci, LA TATZI NII GREU!!). Sunt adevarate colosuri financiare, si au creat o adevarata industrie (ag de turism, televiziuni propri) dar ce te faci cand cererea este mai scazuta. Adica, englezii de exemplu au redescoperit litoralul autohton, deaorece nu isi am permiteau sa iasa din tara asa de usor, totul era mai scump?
Deci, daca nu ai bani sa iti duci familia pe plajele Spaniei, iti mai permiti sa dai 50 Eur un bilet la Roma, plus transport, plus cazare? Apoi, la fel ca Google, ale carui actiuni au scazut (bine, nu semnificativ, dar s-a inregsitrat o scadere sau stagnare, nici decum crestere) deoarece nu mai avea asa de multi clienti sa isi permita sa faca reclama sau sa acceseze diferitele programe de exchange etc? Ce te faci cand Adidas spune ca nu mai poate oferi contracte de 100 mil de eur ptr o campanie, sau Pepsi va folosi alte personalitati sau animatie garfica, deoarece un contract de 10 mil per jcuator le depaseste bugetul? Cu ce isi vor mai plati cluburile jucatorii?
Mergand pe principiul dominoului, si veniturile cluburilor vor fi diminuate cu cel putin 30 %, si sincer, de abia astept sa il vad pe Mutu, plimbandu-se cu noul Sandero, 1,6 16V, 103 CP. Ce furori o sa faca...::::))))
Nu vreau sa par ca bat campiii (desi imi reuseste involuntar) dar acesta este doar un exemplu al ceea ce inseamna efectul unei crize financiare. Pe tine cum te va afecta?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Chelsea a lui Abramovici este clubul cu cele mai mari datorii din Anglia, undeva pe la 700 de milioane de lire.

Iar firmele producatoare de echipament sportiv nu vor fi afectate de criza, pentru ca tot timpul se vor gasi oameni care sa cumpere tricouri cu jucatorii preferati. Deci, nici jucatorii nu vor avea de suferit. Nu le plange de mila, ca nu e cazul.

BurtaVerde spunea...

Bre, partea cu Chelea, nu o contest, dar partea cu firmele cu echipament sportiv da.. tot mereu va fi cineva sa e cumpere, corect, dar nu vor mai fi atatia cati au fost in anii de glorie...vor avea si ei scaderi de vanzari. In perioadele de recesiune si criza financiara se dezvolta industria materialelor contrafacute, in detrimentul originalelor. Desi, si aici auzisem mai demult o teorie conform carora, tot producatorii originali sunt in spatele acestor firme copiatoare.

Anonim spunea...

parerea ta