luni, 6 octombrie 2008

Fatidicul 4

Desi nu am gasit pe nicaieri (nici nu am cautat f mult) o referire la fatiditatea cifrei 4, iata ca in zilele acestea, cand se scrie istoria financiara, 4 a fost cred ca ce-a mai rostita cifra din tara: fiecare dealer, trader sau broker, isi spunea rugaciuni pentru a nu ajunge cursul eur/ron la 4 lei!!! Si iata ca rugaciunile le-au fost ascultate: maretul BNR a intervenit in piata si a scos 60 mil Ron, pentru o saptamana la o dobanda de 10,25%. Intrebarea este alta: de ce a retras bani de pe piata? De ce nu a vandut euro?
Raspunsurile ar putea fi rumatoarele:
- pe plan global, dolarul inregistreaza o crestere agresiva, (1,3537 low-ul zilei pana in acest moment), in raport cu euro si principalele monede europene, deci, daca intervenea cu euro in piata, exista posibilitatea ca acestia sa fie urgent absorbiti de speculatori si nu numai, si ar fi existat posibilitatea sa nu fie decat un foc de paie, cursul urmandu-si in continuare trendul ascendent;
- intentia BNR nu a fost niciodata de a interveni pe curs, poate pana si ei au pozitii LONG, si profita de cresterea eur, sa nu uitam, totul e o afacere; daca ar fi dorit totusi sa intervina, ar fi intervenit la 3,91, astfel nu ar fi aparut panica asta generala. Au retras bani de pe piata, pentru ca mai apoi sa ii dea cu imprumut, la o dobanda mai mare (asta ar putea prevesti o crestere a ratei dobanzii).
A existat un zvon, care se bazeaza pe fapte reale, ca banci importante din afara, ar fi imprumutat lei de la BNR (prin sucursalele lor din tara) lei, care au fost convertiti in euro apoi, pentru a-si putea plati datoriile.

Deci, una peste alta, BNR nu a iesit la fel de convingator ca in trecut (tineti minte vara lui 2007, cand a intervenit pentru ca EurRon sa nu scada sub 3,00) si asta duce la o panica generala.

Doar Dumenzeu si Isarescu mai stiu ce va fi pe viitor.

In god we trust, others pay cash

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce la curent(nu la ala electric ma refer) esti tu....bravo...