vineri, 10 octombrie 2008

Cum sa deschizi un cont de pe bursa (BVB)

La rugamintea unui amic, am sa postez ideeile generale privind ceea ce trebuie sa facti pentru a deschide un cont de tranzactionare pe BVB.

Intai si intai trebuie sa stiti ca nu voi puteti tranzcationa direct, ci prin intermediul unui broekr, specializat, deoarece sunt anumite proceduri speciale ce trebuiesc indeplinite. Trebuie insa precizat ca tranzactionarea printr-un broker se face ori pe baza unui ordin dat direct (prin telefon, fax, mail sau folosind o platforma specializata a borkerului respectiv) ori brokerul este cel care ia deciziile, toate aceste lucruri in functie de contractul semnat.

1. Astfel, pentru a deschide un cont de tranzactionare pe BVB, trebuie sa cautati un broker care sa va ofere cele mai facile posibilitati de tranzactionare. Astfel trebuie sa luati in calcul mai multi factori:
* accesul la informatii;
* transmiterea ordinelor;
* gradul de profesionalism privind consultanta primita.

La ora actuala, in romania sunt inregistrati 78 de brokeri, care au acces la piata reglmentata (vanzare-cumparare actiuni pe BVB) . O parte dintre acestia au acces si la derivate (obligatiuni, futures), dar pentru inceput nu cred ca este un lucru determinant in alegerea brokerului.
Un lucrul foarte important privind alegerea brokerului este dat de accesul la informatie si rapiditatea transmiterii/executarii ordinelor in pata. De aceea RECOMAND UN BROKER CARE ARE O PLATFOMRA PROFESIONISTA DE ACCES ONLINE. Astfel de brokeri sunt SSIF ROMINTRADE , VANGUARD si W.B.S. Bineinteles ca lista poate continua.

2. Primul lucru care trebuie sa il aratati unui broker (agent de investitii si servicii financiare), este extrasul de cont din care sa rezulte ca ai bani in contul (atentie, extrasul trebuie sa fie unul cat mai recent, oricum se va mai scoate unul la incheierea contractului). Pentru deschiderea unui cont este necesara o suma minima, in general de 3000 ron (Vanguard de ex). In contul desemnat de tine se vor marca pierderile sua castigurile din tranzactiile oferite. Banii pot fi retrasi oricand, cu mentiunea ca, atunci cand vrei sa faci o tranzactie de cumparare este obligatoriu sa ai banii necesari. NU UITA: PROFITUL SAU PIERDEREA SE MARCHEAZA DOAR LA INCHEIEREA TRANZACTIILOR, adica, nu conteaza ca ai niste actiuni a caror crestere este de 100% fata de momentul deschiderii pozitiei, daca nu le-ai vandut sa iti iei banii, nu te poti folosi de profitul tau, ca si numerar.

3. Daca ai si banii in cont, te-ai decis asupra brokerului, pasul urmator consta in birocratie: un test prin are brokerul vede cat esti dispus sa risti, te catalogheaza intr-o casuta corespunzatoare tipologiei tale, semnarea contractului, copii dupa buletin, etc. In functie de aceste aspecte, deschiderea unui cont dureaza intre 3 -7 zile (si mai mult daca faci actele prin posta).

FELICITARI POTI TRANZACTIONA PE BVB !!!

4. In vederea incheirii contractului poti lua in considerare doua optiuni:
* lichidezi tot ce ai, iei toti banii si inchizi reziliezi contractul (sau il inchei,d epinde desituatie, daca e la termen sau nu)
* transferi pretul de tranzactionare (mijlocire) a actiunilor la alt broker, si cu brokerul actual, reziliezi contractul

In speranta ca veti face multi bani, sa dati si voi o bere, va urez succes si SPOR LA BANI!!!

Niciun comentariu: