joi, 16 octombrie 2008

Scaderi pe piete

Nu ma consider un expert in piete financiare sau nici macar profesionist, sunt un simplu amator, dar am invat de mic o lectie: fiecare miscare are si o corectie.
De ce spun acest lucru: daca ati urmart pietele saptamanile trecute ati observat ca toate pietele au avut o perioada foare grea. Oricine pune un chart cu termen daily, va observa ca bursele au mers in jos de la inceputul anului. Indicele bursier DowJones Industrial, indicele reprezentativ al economiei Americane, are 40 de companii edificatoare printre care McDonald's, CocaCola etc, a scazut de la 14000 de puncte pana la 8466 in prezent, dar a avut atins si 7500. Indicele DJi este un fel de BET la noi. De ce sunt enervat, ca tot urmaresc la The Money Channel, tot felul de analisti, brokeri care ies repede cum are bursa o zi pe verde si spun: gata, am trecut de pragul zero, gata, acum suntem ep crestere!!!! Bai fratilor, de unde atata entuziasm, s-a intamplat ceva in economie? S-a gasit solutia pentru combaterea crizei Subprime? Este drept, s-au facut niste pasi pentru indreptarea si redresarea economiei, dar momentan nu se simt efectele, si inca cateva luni nu se vor simti.
Dupa parerea mea, de amator, vom putea spune ca am ajuns la nivelul critic, doar prin aprilie, mai anul viitor, cand fiecare companie va trage linie pentru pierderile/castigurile din anul precedent. De abia de atunci o sa poti zice ca ai luat-o de la zero. Asa ca.... gura mica.
In sustinerea dovezilor mele, iata cateva stiri importante, rezumate de prin site-urile specializate:
- BET-FI (indicele SIF-uriloe) deschide sedinta cu o scadere de 12%, restul indicilor sun si ei pe minus;
- indicele bursier NIKKEI a scazut cu 14,90%. Aici trebuie retinut faptul ca acest indice are in compozitie numeroase societati de minerit, si o data cu incetinirea cresterii globale, scade productia, scade cererea pentru materiale brute, deci, scade profitul companiilor. Nu uitati ca Mital Steel a pierdut vreo 14 miliarde de la inceputul crizei, datorita scaderii pretului otelului si restului de materiale prime. Asa se explica si de ce petrolul a scazut la 75 de dolari/baril dar nu va faceti griji, OPEC a declarat ca se pregatesc sa inchida anumite sonde, astfel incat sa nu mai fie asa o mare productie la o asa mica cerere, deci, se vor echilibra lucrurile - va creste pretul :(
- bursa din Londra, unul din cele mai mari centre financiare din lume a deschis pe pierdere- aprox 1,08%, si isi continua scaderea.
- cursul eur/usd isi continua scaderea dupa o corectie pana la 1,3785, urmatorul prag fiin 1,3250. daca si pe acesta il sparge, este foarte posibil sa ajunga la 1,29. Nu uitati, ca nu se intareste dolarul (ca nu are temei, economia e praf in continuare), ci scade euro, adica scade valoarea economiei europene.
- ieri au aparut din nou stiri conform careia economia SUA va intra in recesiune (conform definitiei recesiunea reprezinta 2 trimestre consecutive de scadere economica). Spania, Iralnda si Franta deja au intrat in recesiune.
- o analiza aparuta ieri al Bizbazar pe Antena3, a aratat ca BNR va majora plafonul de garantare al depozitelor pana la 50 000, sau chiar 100 000 eur, daca se hotaraste acest lucru in cadrul UE. Pana aici toate bune si frumoase, 99,26% dintre depozitari, au in conturi mai putin de 20 000 eur. Partea tragica consta in diferenta pana la 100 %, adica 48000 de deponenti, care cumulat au 7 miliarde eur in bancile romanesti, din totalul de 18 mld. Germania a garantat depozitele in banci pana la 100%,deci , daca acesti deponenti se sperie si vor sa isi mute banii, au voie, dar economia tarii se va duce la pamant, la fel si cursul. Inchipuiti-va 40% din valuta romaneasca sa dispara dintr-o data din tara?!!!!?!!!
- Islanda a anuntat mai acum 2 zile ca oficial guvernul a intrat in faliment, dupa ce a a incercat sa nationalizeze cateva banci intrate in stare de criza. Momentan se duc discutii sa imprumute bani de la Rusi, pentru a-si finanta mai departe tara. Se pare ca in aceeasi oala ar fi si Ungaria, a carei moneda s-a devalorizat puternic si mai toti investitorii au disparut de pe piata. Motivul?
Germania, dupa cum v-am spus mai sus, a garantat 100% depozitele populatiei, asa ca Austriecii, si-au mutat depozitele in Germania, iar ungurii le-au mutat in Austria. Cum Ungaria avea oricum probleme de vreo 2 ani de zile, cand Premierul ungar a decis o majorare cu 50 % a salariilor functionarilor (nu suna cunoscut?) astfel ducand la un deficit bugetar enorm, si la o scadere a ratingului de tara plus dificultate privind obtinerea de finatari, iata ca retragerea depozitelor din banci o duc spre un posibil faliment.

Si aita cum, incet incet, ca intr-o spirala, o sa ajungem si noi sa simtim crizele financiare.

Niciun comentariu: