miercuri, 15 octombrie 2008

aminitri din copilarie

Dincolo de Loganuri cu 70 000 eur pentru Politie, problemele privind cursul Stelei in Cupa Romaniei sau faptul ca Mihaela Radulescu este combinata cu Dani Otil de la Dimineata cu Ravzan si Dani uite ca mai gasim si stiri care sa ne incante privirea si sa ne trezeasca amintiri placute de pe vremea cand singura problema era ca nu aveam destul timp sa ne jucam... In ziarul Cotidianul a aparut un articol legat de o stana facuta conform standardelor europene. Frumos, si nu as putea spune ca este ceva nemaintalnit, dar mi-a placut foarte mult redarea vietii de cioban, cu bune si rele. Si aici nu ma refer la acei ciobani latifundiari cu aere de mari Salvatori ai neamului Romanesc, ci de adevaratii ciobani, cei care isi petrec jumatate din viata pe munte, inconjurati doar de brazi, oi si cainii de paza, acei ciobani care nu stiu decat sa mulga oaia, sa bea o dusca de vin sau sa faca urda.
Din pacate, asa cum au aratat si cei din Cotidianul, nu mai gasesti acel spirit epic-creativ care sa dezlege misterele muntilor sau sa transmita strea spirituala. Dar e o viata grea, plina de incercari fizice si demoralizatoare, pe care unii oameni o fac totusi cu palcere. Si atunci stau si ma gandesc, de ce imi este dor de vremurile copilariei in care imi placea sa merg cu bunicul la camp, sa conduc caruta sau sa merg calare? De ce cea mai buna masa pe care mi-o amintesc am mancat-o la o stana, cu bulz facut pe jar si lapte de capra proaspat? De ce ne departam asa de mult de aceste epoci, si transformam tara asta in 2 tabere, diametral opuse: acei care nu stiu decat sa fure,sa insele si sa profite de noi si acei care raman in urma, primitivi, care fac ceea ce a facut si tatal tatalui lor, si tatal bunicilor, pentru ca asa se face de cand veacu. Ce imi place cel mai mult la ei? Imaginea aia intiparita in minte a ciobanului, lipsit de maniere, dar mereu vesel, care iti povesteste cum lupul a sfasiat oaia in timp ce musca dintr-un codru de paine sau care stie mereu un banc bun sau o poveste ce merita trasmisa si altora. Sau poate e doar in amintirea mea?...

Pentru articolul complet, intrati aici.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Asa este intotdeauna cand ai cu ce sa compari, de aceea exista la noi inainte si dupa Revolutie.
Trebuie sa recunoastem ca o realitate asemanatoare cu cea de astazi exista si pe la inceputurile omenirii, nu avem cum sa probam toate faptele lor 100% dar credem in istorie, astfel ca se fura si pe atunci, nu aveau conturi bancare, dar bani sau alte metode de plata, compensatie tot exista si nu era mediatizat, ca deh nu existau mijloace, manipulare , se pricepeau foarte bine, spaga sau alte mijl de trafic de influenta nu am dus lipsa si apreciem trecutul pt ca evident avem cu ce sa comparam, respectiv cu actualitatea, cat despre misterele muntilor si alte obiceiuri si activitati mioritice, nu mai inteleg muncim si investim in tehnologie ca sa schimbam ceva si apoi urlam si plangem ca era mai bine inainte, deci nu numai femeile nu pot fi multuminte niciodata, intreaga omenire nu poate fii multumita.