joi, 6 noiembrie 2008

Noua generatie politica...

Hello, m-am intors !!! In cele 4 zile de cand nu am mai postat nimic, multe s-au intamplat in lumea naostra mica. Cel mai important si, bineinteles, mediatizat lucru a fost alegerea noului Presedinte al Americii: Barack Obama. Deci, iata ca din nou se scrie istorie: visul american se implineste, chiar oricine poate ajunge Presedinte, chiar si un om de culoare. Sunt necesare felicitari!!!
Obama l-a batut pe republicanul Mccain, ajungand seful celei mai mari puteri economice, dar din pacate intr-un moment destul de fragil in ceea ce priveste viitorul economic al SUA.
Planul lui a fost unul caracterizat destul de socialist, remarcat mai ales prin reducerea fiscalitatii, promovarea angajarilor si retragerea trupelor din Irak. In plus, echipa lui pare formta din oameni de elita si competenti ( de ex. Al Gore, care a castigat premiul Nobel in 2007, pentru pace - pentru activitatea impotriva incalzirii globale). Asta este unul din punctele forte ale programului lui Obama, dezvoltarea surselor de energie alternativa. Stimularea se va face prin reduceri de taxe, credite preferentiale precum si schimbarea unor anumite norme contabile (se poate realiza amortizarea investitiei si intr-un singur an). Obama nu a fost sustinator al planului Paulson, cel de salvare a bancilor cu 700 mld dolari, intreaga platforma electorala se bazeaza pe aprox 200 mld dolari care ar trebui sa aduca inapoi in carti America.
Astfel, Obama sustine crearea de noi locuri de munca prin acordarea societatilor a cate 3000 de dolari credit ptr fiecare angajat cu norma intreaga, dezvoltarea infrastructurii (salvarea aproape a 1.000.000 de locuri de munca), reducerea taxelor pentru fiecare muncitor si familiilor acestora, reducerea de taxe si accize aplicabile combustibililor, crearea unui sistem public de sanatate, asemanator cu cel bugetar existent deja etc.
Se observa ca Obama este intruchiparea contradictiilor (si televiziunile au speculat acest lucru) prin faptul ca el este un american cu bunici din Kenya, adica doua puncte diametral opuse: America, tara tuturor viselor fata de Kenya, unde nici apa nu o poti bea de la robinet pana nu o fierbi.
Pe plan international, Obama a fost primit cu entuziasm, pe timpul lui Bush, Europa de exemplu a cam redus relatiile comerciale si politice cu SUA (totul a inceput de la pornirea razboiului in Irak) astfel ca o schimbare a regimului politic duce cu gandul la o reconectare a vechilor legaturi strategice si comerciale. Daca Mccain, fost mandru soldat in armata SUA, a fost considerat un predecesor al politicii lui Bush, avand celebra replica: soldatii americani vor ramane in Irak si 100 de ani daca este nevoie! Barack Obama a fost mult mai rezervat, dorind incheierea cat mai repede a conflictului din Irak si retragerea trupelor de pe fronturile straine, fapt ce s-a vazut in relatiile cu statele lumii. Iranul si Venezuela s-au grabit sa il felicite si, probabil, pe viitor, vor incerca sa gaseasca o modalitatea de conciliere. In schimb, Rusia a iesit la atac imediat (desi si ei l-au simpatizat pe Obama) spunand ca daca americanii nu renunta la scutul antiracheta, ei vor desfasura rachete cu raza scurta la granita cu Marea Baltica. Asta imi aduce aminte de o teorie, aparuta cu putin inaintea alegerilor, care se specula faptul ca viitorul presedinte american va negocia un parteneriat cu Iranul, tocmai pentru a se proteja impotriva rusilor. De ce sa te certi cu 2, cand pe unul il poti face aliat.
Oricum, pe plan intern, mi se pare evidenta intrebarea: la noi pe cand un rrom presedinte? Ieri am venit cu trenul de la Bucuresti, si, ajungandu-se inevitabil la discutii cu partenerii de drum, intrebarea unuia catre mine a fost: tu ai alege un Tigan? Si eu am raspuns: daca isi ia doctoratul in filosofie, drept sau matematica (in sensul ca ajunge un invatat, un om distins, nu orice shutz) DA!!!! Nu s-a asteptat la raspunsul asta, s-a vazut pe fata lui.... si sincer nu am mintit! Am si eu prejudecatile mele, dar daca omul este capabil sa conduca o tara spre bine, ce legatura are culoarea pielii? sau accentul unguresc? Oricum, suntem departe pana sa avem o coloana vertebrala politica, sau pana macar sa avem potentiali oameni politici. Momentan, inca ii mai avem pe comunsitii pomeniti de Brucan.... si nu mai vor sa plece...
Hai ca ma bag sa invat....

Niciun comentariu: