miercuri, 26 noiembrie 2008

Info economic :)

1. FED (Federal Reserve - banca centrala a SUA) a anuntat ieri un nou plan de deblocare a creditarii, in valoare de 800 mld dolari, prin care sunt cumparate active toxice ale Feddy Mae, Feddy Mac si inca o banca mai mica (scuzati, imi scapa numele). Deci... pentru salvarea a 3 banci este nevoie de 800 de mld dolari, adica cu 100 de mld mai mult decat Planul Paulson, care trebuia sa scoata toata economia din impas.... nasol! E drept, ca tot ieri, Ben Bernake, a declarat ca a gresit cand a spus ca va putea sa ingradeasca efectele crizei economice.
2. FMI, acel fond monetar international, ale carui solutii de criza economica au dus la falimentul Bulgariei, Argentinei si altor cateva tari care au acceptat sa fie conduse economic dintr-un birou la vreo 500 km departare, a declarat ca 2009 va aduce o crestere economica a Romaniei de 3,5 % fata de 5% sau 7,5% cum au fost anuntate initial. De data asta sunt de acord cu ei, ipoteza fiind sustinuta si de Moody's care au declarat o crestere economica de 5%, dar o scadere a PIB-ului (intr-un fel, aceste doua afirmatii se exlud).
3. Moody's a anuntat acum vreo 4 zile ca Romania va intra in recesiune in 2009. Teoria spune ca recesiunea reprezinta scaderea economica 2 semetre consecutiv. Inclin sa cred ca au dreptate, partea tragica va fi ca nu vom intra usor in recesiune, cum au facut americanii (ca la ei cand ziceua ca au intrat, cand nu), ci va fi o intrare brusca, datorata tuturor factorilor (politici, economici si sociali, mult mai accentuati decat in restul tarilor europene, pentru ca la ora actuala noi avem o influenta foarte mare din aceste tari : capsunarii, industria auto producatoare de subansamble in Romania etc). Doamne ajuta!!!!
4. desi primul conducator al tari a declarat ca Nokia de la Jucu, nu va inchide fabrica si nu va trimite muncitorii acasa, ieri seara a iesit un comunicat al celor de la Nokia, prin care se anunta trecerea a 100 de muncitori in somaj tehnic. La naiba, iar a vorbit prostii Base !!!!! :)) Serios vorbind, se contureaza o teorie care am auzit-o la Ciutacu aseara la Sinteza Zilei pe Antena3, conform careia, la marile privatizari, exista in contract o clauza sociala, care spune ca intr-o anumita perioada de timp, investitorul nu are voie sa disponibilizeze oameni, dar.... in conditiile crizei, baietii destepti (pe cuvant ca daca eram investtor asa faceam si eu) vorbesc cu presedintele care vin in vizita de lucru, nu campanie electorala (tin sa mentionez acet lucru :)) ) si ii spun ca ei pot sa isi continue cu greu activitatea, dar sunt siliti sa dea afara vreo cateva procente din angajati. Atunci, ca sa asigure macar celorlalti un loc de munca, se face un act aditional, semnat de ambele parti, prin care s emodifica clauza sociala !!! problema apare in primul rand atunci cand aceasta metoda este folosita abuziv si atunci cand firmele respective sunt in patrimoniul statului, care stim este un excelent manager !!! pacat ca noi niciodata nu invatam din greselile noastre.
5. Base a iesit acum 2 zile pe post sa spuna ca el a facut casa de 62 mp cu 13000 de euro. Un articol in Cotidianul a aratat aceasta casa dar tot ei spun ca nu este finisata, in cost nu intra terenul si cred ca nici proiectul sau toate autorizatiile incluse. Sunt circumspect. tre sa vad casa sa imi pot da cu parerea!
6. Leul dupa ce usor s-a apreciat, pana pe la 3,77 pe piata interbancara, acum sta sus la 3,84-3,86. Bineinteles ca aceasta crestere a avut loc dupa ce BNR a afisat cursul oficial. In minte am teoria unui amic care spunea ca in acel moment de atac speculativ asupra monedei nationale, au mai fost cativa oameni influenti politic care si-au bagat banii probabil in urma unor informatii neoficiale, sau conform dictonului : The trend is your friend! si acum se chinuie sa isi scoata un profit pe pozitile deschise atunci. Eu vad un EurRon la 3,90-3,92 cel putin pe interbancar.

Niciun comentariu: