duminică, 8 martie 2009

Imprumut FMI sau BM

Hello, nu ne-am mai auzit de mult...
Va scriu pentru ca am primit ceva interesant pe mess, indemnul la o petitie online impotriva unui imprumut de la FMI sau BM. Ideea mi se pare buna, din principiu, o discutie, o parere a omului muncitor, care va fi afectat cel mai mult de orice decizie politico-economica. Dupa cum spuneam, ideea e buna, dar adaptarea lasa de dorit, baietii, au dat-o repede in politica... si nu au argumentat foarte mult de ce trebuie sau nu sa luam un astfel de credit. Singura chestie practica care au spus-o este ca trebuie sa economisim si sa muncim mai mult. De acord, dar problema consta in faptul ca multi nu mai au ce economisi, si altii nu au pentru ce munci sau cu ce sa isi sustina munca.
Nu poti produce daca nu iti permiti sa platesti furnizorii pentru ca nu ai cui vinde. Ideea este veche si a fost cel mai bine implementata de Ford, care a refuzat la inceputul secolului XX sa isi inscrie compania pe piata bursiera, iar cand s-a produs marele crach bursier in 1929, nefiind listat la bursa, compania a rezistat, nu a fost afectata de pierderile bursiere, cum erau celelalte companii. Dar, datorita crizei financiare de atunci, nu mai avea nici clienti cui sa vanda celebrul Ford Model T, asa ca a decis sa produca masinile si sa le tina pe stoc. Diferenta de atunci si azi consta in faptul ca Ford avea bani sa produca pe stoc, noi nu avem.

Consider ca actuala criza este una virtuala, adica sunt si alte solutii care ar ajuta economia noastra, dar nu pot fi realizate atunci cand nu ai bani.. de aceea e nevoie de un imprumut de la o insitituie financiara externa, dar acest imprumut trebuie sa fie coordonat de o administrare puternica, in care sa se reduca pe cat posibil cheltuielile exagerate si furturile... dar asta e o alta poveste. (poate o spun maine). Ganditi-va ca Austria si celalalte tari europene au luat deja diverse credite de la Banca Centrala Europeana sau alte diverse institutii financiare, s-au si-au sustinut companiile si le-au nationalizat din resurse financiare proprii, dar noi nu am accesat nimic de genul acesta.... si singurele institutii care ne vor acorda bani, vor fi FMI sau Banca Mondiala. Da, este o strategie mondiala, ganditi-va la S&P sau Moody's, care ne-au retrogadat intentionat si au amenintat ca vor retrograda si alte societati care vor investii in tara noastra. Am eu o teorie, care o voi spune maine... intrati pe blog si cititi.

Daca vreti sa semnati petitia, intrati aici.

Niciun comentariu: