luni, 9 martie 2009

Criza financiara sau tari la preturi de dumping!

Actuala situatie globala ne afecteaza pe toti. De la o vreme incoace, tot ce merge rau e pus pe seama crizei financiare globale. Cresterea economica, dezvolatarea sociala si culturala, pana si Cutia Milei se pare ca va fi afectata de aceata criza.

Eu am o teorie, in perioada in care s-a pornit criza aceasta, exista o patura de industriasi, si bancheri, care investisera la maxim in pietele dezvolatate existente. Si atunci s-au gandit, unde sa mergem sa investim? Asia este deja intr-o deplina dezvolatare, si la ora actuala o mare parte din miliardarii lumii sunt proveniti de pe acest continent, si se gandesc sa isi extinda afacerile; Africa nu reprezinta momentan o tentatie datorita inexistentei infrastructurii, caldurii mari, personalul necalificat, luptele interne pentru putere, triburile necivilizate conform STAS-ului occidentalilor, diamantele sangerii etc etc.

Si atunci te gandesti ca trebuie sa iti extinzi afacerile in tari care au un potential logistic ridicat, cu personal calificat, si ieftin. Europa de Est are aceste calitati!!!

Criza a pornit ca o fisura adusa stabilimentului financiar care statea in spatele majoritatii investitiilor existente: creditul. Era normal sa apara si o astfel de bresa, dar pe undeva pe la mijloc, sunt sigur ca cineva a mai batul un tarus, sa largeasca craterul format, asfel incat efectele sa fie mult mai mari decat criza initiala. Multe din firmele existente pe piata vor fi nevoite sa isi inchida portile, sa dea faliment, sau sa fie restructurate si vandute pe preturi derizorii (in comparatie cu valoarea lor de piata de acum un an sau doi), si altcineva sa le cumpere. Daca va uitati atent la toate stirile care anunta ca pretul caselor, sau al actiunilor a scazut, veti vedea ca exista si un revers, va exista mereu cineva care sa cumpere, dar la un pret mult mai mic decat cel de pornire. Si atunci te intrebi, de unde au ei bani, daca e criza financiara? Simplu, nu exista o criza financiara, luata din punct de vedere sintactic, este doar o simpla operatiune comerciala de cerere si oferta: exista vanzatori, dar nu reusesc sa vanda pentru ca pretul e pur si simplu rpea mare la ora actuala, conform cumparatorilor!!! In schimb avem panica, si ea amplifica efectele negative ale acestui troc.

Amintiti-va ca anul trecut era o statistica care spunea ca in China zilnic apar 2, 3 noi milionari in dolari!!!! OK, daca asta e jocul care se face pentru niste case sau o fabrica de confectii, o lasi sa se chinuie pana moare si o cumperi pe un pret de nimic, muncitorul nu comenteaza nimic cand ii spui ca o sa ii scazi pretul ca sa mentii linia de productie, si renunta si la sigurarile medicale scumpe sau pensia facultativa.... de ce nu s-ar juca acest joc si la nivel global? De ce sa nu cumperi o tara la juma de pret? Era Baltazar pe TMC TV, si a declara, ca el stie fonduri care asteapata sa intre in tara sa faca investitii, dar nu acum, mai asteapta sa scada pretul... si e normal!!! Vom mai avea de tras si inghiti in sec, vor aparea taxe majorate si noi probleme financiare, si cel mai probabl peste vreo 3, 4 ani ne vom da seama ca a trecut criza, si ca in locul ei s-au stabilt noi milionari si miliardari, noi fonduri de investitii, si daca stai sa te gandesti bine, nu iti amintesti cand au intrat in baza certificatului de proprietate... .

Acuma, sa nu va faceti iluzii ca o sa vina marii investitori sa ne cumpere, ei sunt ocupati sa achizitioneze active mult mai profitabile in tari dezvolatate, pe primele locuri fiind America si Marea Britanie.
In The Times, Sir Richard Branson, fondatorul imperiului Virgin, a decalarat ca turbulentele economice vor scoate la suprafata o noua generatie de miliardari, recesiunea actuala fiind o oportunitate unica pentru antreprenorii viitori. Si eu ii dau dreptate! Sfatul meu, cumparati fratilor cat puteti, scoateti banii de la ciorap sau de sub saltea, si investiti, acum e momentul.

Niciun comentariu: