miercuri, 11 martie 2009

Base ii face rating lui Voiculescu!!!

Cine l-a vazut pe Base azi pe Antena3 la emisiunea BizBazar cu Moise Guran?Sa ridice mana!!!! Primul interviu dat de Base de cand a intrat in direct la emisiunea Sinteza Zilei si s-a comportt ca un capitan de vas :)) bineinteles ca Guran l-a taxat la sfarsit, dar Base a fost foarte politicos si a spus ca a acceptat interviul pentru ca ii place moderatorul :) hai mah du'te ....

Oricum, ca o retrospectiva, e ceva de genu': am fost impinsi sa luam un astfel de credit de la FMI, dar nu pentru ca avem nevoie, just in case, si bani vor fi tinuti la pastrare in BNR, in timp ce RMO in Euro vor fi reduse (RMO = rezervele minime obligatorii). Suma variaza undeva de la 14 mld pana la 19, in nici un caz 20 :)) asa zicea Sefu' statului.

Imaginea pe care o vad eu e in felul urmator: statul are nevoie de bani, sa finanteze lucrarile in infrastructura si sa asigure circulatia banilor. Bancile nu acorda credite de teama sa nu le poata recupera. Statul se imprumuta doar de pe piata locala, de la banci, la dobanzi de 14-17 %. Bancile dau doar statului, pentru ca e cel mai solvabil. Daca mai tineti minte, Base a avut o intalnire cu bancherii acum vreo luna, si se pare ca baietii nu au vrut sa lase din dobanzi. Plus ca azi a declarat ca nivelul exporturilor a scazut foarte mult (de abia prin aprilie aflam exact statistica, deci el vorbea din surse), asa ca... s-au facut demersurile pentru un imprumut FMI. Tinand cont ca e an electoral, Base face lobby acum pentru acest imprumut. NU imi fac iluzii ca avem alta sansa decat un iprumut FMI, pentru ca exista interese financiare ca noi sa ne indatoram si alti sa ne cumpere ieftin, stiu. Plus ca poate un pic de militarie FMI nu strica.. dar oricum aveti grija ca vor veni vremuri grele. Si sper ca Guvernarea actuala sa aiba taria de caracter sa faca ce trebuie. Cateodata, trebuie sa si creezi ca sa poti fura mai apoi.

Ca sa va faceti o idee despre ce se intampla conform potentialului contract cu FMI, in primii doi ani se va plati doar dobanda, iar dupa aceea se va incepe si plata ratelor plus dobanda, ajungand pana la 7 mld de dolari datorie externa anuala, doar pentru plata FMI (asta pentru un calcul facut pentru un imprumut de 20 mld).

E trist, dar adevarat.... toate astea le-am invata din discursul lui Base la televiziunea lui Voiculescu!!! (plus ceva ajutor din alte materiale si cunostiinte economico-financiar-bancare) :D

Niciun comentariu: